onsdag 20 april 2011

En överlevare som visar sig

20 April 2011.
Intill kommunhuset vägg mot Storgatan har vi ett par spirande små Krokusar även i år.
18 April 2010.

I fjol den 18 april fick vi ett tips från våra läsare om dessa små Krokusar som överlevt vinterkylan och visade sig. Idag ett år senare så spirar de igen. Med samma styrka och färgprakt.
Fakta om Krokusar enl Wikipedia:
Krokussläktet (Crocus) är ett släkte i familjen irisväxter med cirka 80 arter. De förekommer i huvudsak i Medelhavsområdet, men några arter förekommer i Mellanöstern, Centralasien, Kina och Pakistan. Mest känd är saffranskrokus (C. sativus), men även vårkrokus (C. vernus) som är en mycket vanlig trädgårdsväxt i Sverige.

De är fleråriga örter med underjordisk stamknöl som är omgiven av ett skal av torra slidrester. Detta skal kan vara varienande uppbyggt och är ett viktigt sätt att skilja arterna åt. Stjälken är kort och vanligen ogrenad, omgiven av rörlika bladslidor vid basen. Bladen är alla basala, smala och gräslika, vanligen med en ljus mittnerv. Hyllebladen är sammanväxta vid basen till ett långt rör. Hyllebladen är sex violetta, vita eller gula, ofta med mörkare strimmor på utsidan. Ståndarna är tre. Stiftet är ensamt med tre märken som är långa och flikiga. De är fästade inne i hyllets rör. Fruktämnet är underjordiskt, fruktskaftet förlängs efter blomningen så att frukten vid mognaden kommer upp ovan jord. Frukten är en trerummig kapsel. Även om krokusen är perenn, så blommar varje enskild lök bara en gång. Löken ger dock upphov till sidolökar som i sin tur blommar. Krokusen blommar i många olika färger och färgkorsningar. Blomningstid beroende på sort är mars-april, ev. maj. Den höstblommande krokusen (C. speciusus), blommar under september-oktober med ljust violetta blommor.

Text och Foto: Sterling Nilsson

fredag 15 april 2011

Tomrum att fylla

Fyra volontärer som varit i Malavi under ett halvår. Fr.v. Susanna Olofsson, Moa Hammar, Julia Lindgren och Malin Backman.
På torsdagskvällen berättade de fyra volontärerna Maria Backman Örnsköldsvik, Susanna Olofsson Skellefteå, Julia Lindgren Älvsbyn och Moa Hammar Älvsbyn om sitt volontärsarbete i Malavi, inför närmare trettio besökare i Kapellet på Folkhögskolan.
Sedan slutet av augusti 2010 har de fyra bedrivit volontärarbete i Malawi som ligger i den sydöstra delen av Afrika. Ett arbetet som har genomförts i olika former av projekt hos inhemska organisationer.
Den färdiga skolan med 106 barn.
Julia och Moa har främst jobbat med en organisation som heter BAHASI (Bangwe HIV/AIDS Self help Initiative) som bland annat driver en förskola för föräldralösa och utsatta barn.
De valde att inrikta sig på att utveckla denna förskolan och det blev en hel del arbete med att söka pengar för detta, där bland annat Älvsby Församling och ODD Fellovs logen Cevia i Boden bidragit med donationer.

Den påbörjade skolbyggnad valde de två att försöka färdigställa. Med deras hjälp har nu skolan fått ett bättre kök, bättre toaletter och en färdig skolbyggnad som bland annat kan serverar mat till 106 förskolebarn, två gånger om dagen. Barnen slipper nu sitta på ett jordgolv och när det regnar ute så kan de äta sin mat inne under tak som tillagats i skolans egna kök.
Moa och Julia bland barnen på det nya golvet i skolsalen.
Det bästa med volontärstiden är att de utvecklats och vuxit som personer. Efter hemkomsten för två veckor sedan så känner både Julia och Moa att det är någon form av tomrum som finns innombords.
Har man varit borta ett halvår från Sverige är det ändå som att man vuxit in i de familjeförhållanden som man verkat inom. Men visst har hemlängtan till den goda maten och familjen varit stor.

Kontrasterna är mycket stora i ett land som Malavi, som då räknas till ett av världens mest fattiga länder. Men ändå har deras volontärsarbete gjort att de levat rätt så bra då deras värdfamiljer varit rätt högt upp på samhälsstegen.

Julia berättar att hon de första veckorna inte behövde göra något, utan hela tiden blev hon uppassad av tjänstefolk som var anställd av värdfamiljen. Moa som då bodde hos en annan värdfamilj hadde inte samma bekäning men kände ändå att de var väldigt mån om att ta vara på henne.
Färgprakt från Malavi klädde de unga hemkomna volontärerna.
Avslutningsvis så berättar Julia och Moa att deras hemresa var väldigt speciell, då de båda i princip lämnade allt de hadde med sig till Malavi och att deras resgods på vägen hem mest bestod i gåvor och attribut från Malavi som var tyngre än den packning som följde med vid utresan.

Att återvända till Malavi vill de båda, men inte som volontärer utan kanske mer som studenter eller forskare som kan utforska kulturen och mäniskorna där. Att utbilda sig till lärare, sjuksköterska eller något annat som behövs där, är kanske inte heller helt fel.
 Närmare trettio Älvsbybor lyssnade på Volontärernas upplevelser på Folkhöskolan på torsdagskvällen.
En sak är i alla fall helt säkert för både Julia Lindgren och Moa Hammar från Älvsbyn och det är att de har fått många vänner och minnen för livet. Det är mycket som skall fylla det som inte kontakten via internet och Facebook kan ge de båda på hemmaplan.

Text och Foto: Sterling Nilsson

onsdag 6 april 2011

Korsvandring även detta år på långfredagen av Älvsbyns kristna kyrkor

Precis som förra året börjar korsvandringen efter långfredagens högmässa i Älvsby kyrka,
Även i år arrangerar de kristna kyrkorna i kommunen en ekumenisk korsvandring på långfredagen från Älvsby kyrka till Korskyrkan.
Under vandringen stannar deltagarna till vid ett flertal stationer för textläsning ur Bibeln, bön och sång.
Förra året deltog ett 80-tal personer i vandringen som då gick från kyrkan till Filadelfia.
Sedan stannar tågetr vid ett antal stationer för Bibelläsning, bön och sång.
Tanken med korsvandringen är att påminna om Jesus sista timmar som människa och tydliggöra påskens innebörd och budskap.