måndag 20 december 2010

Körer tog sig julton













På söndagen, i en fullsatt kyrka i Älvsbyn, tog sig Vidsel och Älvsby kyrkokörer förstärkta med ungdomskören Accent ton.


Detta med mäktig och stämningsfylld julsång.
Kyrkoherde Tomas Lång tyckte vi skulle känna oss stolta över att så många bra sångare finns i Älvsbyn.


Foto: Inger Lundberg

torsdag 9 december 2010

Hög julstämning













Torsdagskvällens Julkonsert på Folkhögskolan lockade storpublik och de 140 tillgängliga platserna var slutsålda redan i förköp. En och annan strögäst satt även och väntade utanför om någon plats blev outnyttjad. Under tiden man väntade på konserten bjöds det på Glögg och Pepparkakor.












Själva konserten bjöd på högklassig musik framförd av Ingrid Andersson, David Nordlund och Anton Eriksson. För skönsången stod Ulf Öberg, Ingrid och Marianne Andersson.












Julkonserten är ett sätt för Folkhögskolan att stödja Aira Sjukhus i Etiopien, som även tackade kvällens publik genom Margot Andersson som är lärare på Folkhögskolan, som dagen till ära pratat med sjukhuset i Etiopien som står henne nära själv då två av hennes barn är födda där.












Om själva konserten kan nämnas att den ramades in av ett varmt rött ljus vid altaret och redan anslaget bjöd på sångnummer som "Nu tändas tusen juleljus", "Bereden väg för herran". Ingrid Andersson bjöd på egenkomponerad sång, med julanknytning och det kanske starkaste sångnumren stod Ulf Öberg för då han tolkade "Koppången" komponerad av Per-Erik Moraeus och med text av Py Bäckman. (Koppången är ett våtmarksområde i Orsa finnmark ca 4 mil från Orsa i Dalarna)

Mellan varje sång så kändes julstämningen och applådåskorna var intensiva.

En kväll med stor musikalisk behållning blev det och ett mycket gott kreativ musikaliskt kunnande blir totalt ett bra betyg av kvällen.

Text och Foto: Sterling Nilsson

söndag 7 november 2010

Helgen som skingrar mörkret

Runt om i landet lyser den här helgen kyrkogårdar och minneslundar upp lite extra. Att tända gravljus för kära avlidna har blivit en tradition under allhelgonahelgen, så även här i Älvsbyn där det är många ljus tända kring både kyrka och kyrkogårdar.

Seden med Alla helgons dag är att vara en minnedag över de avlidna nära och kära. Den infördes 1953 och infaller tidigast den 31 oktober och senast den 6 november.

Alla helgons dag rötter finns i betydligt äldre seder med själskulter och helgonkulter vid vinterhalvårets inträdande.

Seden att tända ljus på gravarna kommer från sydeuropa. I Sverige var det Italienarna som tog med sig denna tradition på 1940-talet.

Firandet av Alla helgons dag har i viss mån fått konkurrens av Halloween, som egentligen står för "All Hallows Even" som betyder alla helgons afton och firas den 31 oktober.

Den traditionen kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Halloweens rötter är en förkristen keltisk fest som firades när vintern började.

Text och Foto: Sterling Nilsson

onsdag 15 september 2010

Här var det Kul

Deltagare och ledare vid "Onsdagskul" höstpremiär.













Under onsdagsefterniddagen startade Älvsby Församling upp "Onsdagskul" för barn i årskurs 4-5-6 i Älvsbyn och Vidsel på församlingsgården.













När Älvsbyn Just Nu besöker verksamheten denna premiärdag, så är det full rulle på 22 barn som får hålla på med pyssel, spel och lek under en och en halv timme. Detta under ledning av Stefan Boman församlingsassistent och ungdomsansvarig med bistånd av Magnus Broström.













Den sista halvtimmen är det sedan sång och bibeläventyr där även även Kerstin Hansson musiker och organist i församlingen biträder de övriga ledarna.







"Onsdagskul" kommer det att vara varje onsdag mellan 17 och 19 fram till den 8/12 på församlingsgården i Älvsbyn.

Text och Foto: Sterling Nilsson

lördag 4 september 2010

Återträff för den evigt unga kören












Älvsbybygdens ungdomskör återsamlades i helgen på Lillstrand.
- Fast nu är vi inte så unga längre, säger Moncia Sundkvist med ett skratt.
I dag är nämligen körmedlemmarna medelålders men har behållit kontakten med varandra.
Ulf Wedin
Även musiklärarna Ulf Wedin och Börje Andersson finns med, det var de som en gång startade kören, men var även med om att starta musikskolan i Älvsbyn 1976.
- Vi har jättetrevligt tillsammans, säger Sundkvist.
Runt ett 30-tal körmedlemmar fanns med på återträffen.
- En del bor kvar i närområdet medan andra kommer längre ifrån.







På lördagen bjöd "Ungdomskören" på konsert i kapellet på Lillstrand.
Några planer på att återuppta kören permanent?
- Nej, det vet jag inte, svarar Sundkvist.
TEXT: TONY BERGLUND. FOTO: STERLING NILSSON.

torsdag 2 september 2010

Gudstjänst med jägare som måltavla












Älvsby Församling bjöd på torsdagskvällen in till en kvällsgudstjänst inför jaktsäsongen. Helt klart med sikte på att sprida det kristna budskapet inom jägarkretsarna i Älvsbyn.
Yvonne Nordqvist som är präst i Älvsby Församling berättar att idén föddes inom arbetslaget under vintern och att den formats utifrån teman som på ett eller annat sätt handlar om jägare, jakt och natur. Denna typ av gudstjänst har tidigare förekommit i andra delar av landet, men detta var första gången i Älvsbyn.












Yvonne Nordqvist jobbade för många år sedan i Jokkmokk och blev involverad i jakt genom familjen, det gick så långt att hon faktiskt avla jägarexamen, men själva skjutprovet har hon skjutit på.
En gudstjänst skall ju följa en viss ordning enligt liturgin, men denna kvällsgudstjänst blev på alla sätt mer komprimerad för att hinna med att bjuda på hamburgare ute vid församlingsgådens grillplats där det sedan pratades jakt och jaktminnen en bra stund inpå kvällen.











Själva den korta predikan under kvällsgudstjänsten blev mer några korta utdrag ur skapelseberättelsen, där just jägarens del av att förvalta naturen och djuren poängterades, hur jaktlagen värnar om varandra, broderskap och medmänsklig värme. Även i valet av kvällens psalmer avspeglade sig temat jakt och natur "Var jag går i skogar berg och dalar" (251), "O store gud" (11) och avslutningsvis "Härlig är jorden" (297)

Text och Foto: Sterling Nilsson

torsdag 19 augusti 2010

Det kom tårar från himmelen

Musik i sommarkväll.








Musik i sommarkväll i Älvsby kyrka fortsatte på torsdagskvällen med Malcolm Chambers den före detta kantorn från Byske som numera freelancar med musik och körutbildning i Stockholm som bjöd på sång och Daniel Stenbaek på piano, känd som Cyndee Peters pianist under många år.
Malcolm Chambers sång.














Gospel, soul och psalm ramade in denna mycket finstämda musikkväll i Älvsby kyrka, som under en dryg timme bjöd dryga 50 talet åhörare på en musikalisk spännvidd både med röst och instrumentalt på piano.
Daniel Stenbaek piano.














Musik av kända kompositörer som Per Karlin, Frank Ådal, Stevie Wonder, Michael Jackson passerade förbi som även musik av Monica Zetterlund, Carole King.
Kvällens kanske mest spännande låtar var "Tårar från himmeln" som Frank Ådahl ställde upp med i melodifestivalen 1996, som denna kväll fick ett djup i sig genom Malcolm Chambers härliga röst, eller varför inte "Man In The Mirror" av Michael Jackson, som en hyllning till en legend men även ett minne för Malcolm och Daniel från deras USA turné i samband med Michael Jackson dödsfall.

Med andra ord, ännu en kväll i Älvsby kyrka som gav allt från känsla till gåshud.

Text och Foto: Sterling Nilsson

lördag 14 augusti 2010

Musikläger på Lillstrand

40 ungdomar var samlade på EFS' Blåsarläger i Lillstrand från torsdag till söndag. Lägret avslutades med en fantastisk konsert i kapellet.
- Undomarna har varit underbara att samarbeta med. Alla på lägret var mycket ambitiösa och intresserade, säger musikläraren Börje Andersson.
På bilden ovan syns ledarna för musiklägret på Lillstrand, totalt åtta stycken.
- Musikundervisiningen har varvats med fotboll, lekar och mycket bad eftersom vädret varit så fint, säger Börje Andersson (bilden ovan).
Lägret hade också som brukligt är en andlig inriktning eftersom EFS-distriktet står som arrangör.
- Vi har pratat om kristen tro.
Av lägerdeltagarna kom elva från Älvsbyn, åtta från Boliden, en från Glommersträsk, en från Örnsköldsvik, en från Byske och övriga från byar utanför Piteå.
- Vi har verkligen haft fyra trevliga dagar tillsammans. Ungdomarna har verkligen anammat undervisningen och lärt sig spela nya saker fantastiskt snabbt, berömmer Andersson.
TEXT: TONY BERGLUND FOTO: STERLING NILSSON

torsdag 12 augusti 2010

Uppskattat scout- och kompisläger på Lillstrand


Full fart. Från morgon till kväll.
23 ungdomar mellan 9 och 14 år tillbringade måndag till och med onsdag på EFS' scout- och kompisläger i vackra Lillstrand.
Utöver en massa bad så ägnades tiden åt patrullverksamhet med allehanda aktiviteter, plus morgon- och kvällsbön.

En rolig och uppskattad grej var EFS egnhändigt gjorda "Slide Slope". En presenning nedför slänten som var preparerad med såpvatten. Gissa att det skrattades och åktes.

- Lägret är en årligt återkommande tradition. Vi har haft jätteskoj, säger ledaren Maria Karam och passar på att berömma den övriga ungdomliga ledarkåren bestånde av sex tonåringar födda mellan 1991 och 1994.
- De har utfört ett jättejobb. Inte minst i köket

På måndagen arrangerades en tårttävling där smak, namn på bakverket plus samarbetsförmågan skulle bedömas.

Och det genomfördes många "uppdrag" under de tre dagarna; lufgevärsskjutning, balans- och koordinationstävlingar i form av rockring, bära pingisboll på sked, gå så snabbt som möjligt med en tidning mellan benen, göra upp eld, vattenstafett, hinderbana och sytråden.

Därtill kom lekar som; stol- och musikleken, flygplansleken, flirtleken, tiningsleken, limbo, toarullen, diamanten och listan.

Ett populärt inslag är den traditionella leken "Generalen" där det gäller att lista ut vem som är general respektive spion i gänget.
Otympliksa spelen är också en höjdare där grenar som backhoppning (från en drykesback), konstig åkning, häcklöpning, spjutkastning och kulstötning ingick.

Nedan följer fler bilder från lägret som vi på justnu-redaktionen får använda. Maria Karam var snäll och lämnade en usb-sticka med flera hundra bilder.
Det tackar vi för
Så det som följer nedan är bara ett litet urval.
Men vi hoppas att detta ska inspirera och intressera fler ungdomar. För vi antar att det blir ett nytt läger i augusti 2011.















onsdag 11 augusti 2010

Fotboll och bibelstudier på konfirmationsläger i Älvsbyn


20 ungdomar kombinerar konfirmation med fotbollsträning i Älvsbyn.

Boll och Bibel är det som gäller under två veckor med intensiv läsning och massor av träningar.

Leo Granqvist, från Luleå, är en av konfirmanderna. Han gillar lägret.
- Grymt kul och riktig bra, tycker han.
Hans moderklubb är IFK Luleå. På lägret finns ytterligare tre av hans lagkamrater.
- Jag skulle nog inte ha konfirmerat mig om inte den här chansen hade getts.
Leo trivs både med fotbollsträning och bibelstudier.
- Religion är mitt favortitämne i skolan tillsammans med SO (samhällsorientering). Så allt på lägret är intressant för min del.
Varje dag tränar konfaungdomarna två pass.
- Vi lär oss jättemycket. Träningen är varierad och inte alls lik den vi har i IFK.
Ibland åker konfirmanderna på utflykter.
- Vi har tittat på en match med Bodens A-lag och en match med Piteås damer på ett av våra tidigare helgläger.

Prästen Stig Strömbergsson (stående i blå tröja på bilden ovan) tycker att mixen med fotboll och bibelstudier fungerar bra.
- Ja, det har verkligen varit lyckat. Gruppen på 20 ungdomar är lagom stor.
Konfirmanderna på lägret kommer från Piteå, Luleå och Boden. Ingen älvsbybo finns med.
- Det kanske helt enkelt beror på att det finns fler lag i städerna.
Ungdomarna bor, äter och studerar på Älvsby folkhögskola.
- Vi skulle kunna ta in tre gånger fler. Vi håller redan på att planera för nästa år. Så vi får se om det blir en utökning. Det gäller ju även att ungdomarna ska söka sig hit.

För fotbollsträningen svarar Robert "Isse" Isaksson.
- Allt handlar inte bara om teknikövningar och fotboll. Jag jobbar ganska mycket med attitydfrågor. Ungdomarna på lägret är ju i en upptäckarfas i livet när väldigt mycket händer.
En attitydfråga som Isaksson ägnat sig åt är språket.
- Ungdomarna i dag använder sig ju av ett språk som stundtals gör en mörkrädd. Jag försöker få dem att kommunicera på ett trevligare sätt.

Konfafotbollen i Älvsbyn är ett samarbete mellan Älvsby församling, Älvsby Folkhögskola, Kristen Idrottskontakt (KRIK) och Norrbottens Fotbollsförbund.

På onsdagskvällen spelades en match där konfirmanderna och deras ledare mötte ett mixat lag från Älvsbyns herr- och damlag. Älvsbykombinationen vann med 4-3 i en trevlig tillställning på Älvåkra.
Nedan följer ett antal matchbilder.
















TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND